Hallgatóink is segítenek kinyitni a világot

Utolsó módosítás: 2020. október 12.

Az Eszterházy Károly Egyetem Nyelvpedagógia Műhelye, az Autonómia Alapítvány és a Katona József Színház együttműködésben dolgozik a hátrányos helyzetű fiatalok segítésében. Az ELTÁV projekt keretén belül heti rendszerességgel tartanak angol nyelvi foglalkozásokat az egyetem angoltanár szakos hallgatói a Szúcs-Bányatelepen élő hátrányos helyzetű roma fiatalok számára.

A projekt célja a helyi szegregátum képletes és szó szerinti megnyitása. A budapesti Katona József Színház színházpedagógus szakemberei és színészei már több éve dolgoznak együtt a helyi közösséggel. 2020 januárjától egyetemünk angoltanár szakos hallgatói is bekapcsolódtak a munkába Majorosné Kovács Györgyi egyetemi adjunktus, vezető metodikus irányításával.
A program során a fiatalok a színház szakembereivel létrehoznak egy közösségi színházi előadást is, amely a társadalmi törésvonal két oldalán élők együttes munkájának eredménye lesz, melyet 2020 májusában egy németországi nemzetközi fesztiválon adnak elő. Erre készítik fel az angoltanár szakos hallgatók a diákokat.
A módszer lényege a „színjátszó" cselekvésen keresztül megvalósuló tanulás. A csoportos játéktevékenységek során a résztvevők képzeletbeli világot építenek fel, majd ebbe a képzeletbeli világba szereplőként vonódnak be. A fiktív világon belül ugyanakkor valós problémákkal találkoznak, s ezek révén valós tudásra és tapasztalatra tesznek szert. A színház-pedagógia segít, hogy önálló döntésekre képes, saját döntéseiért felelősséget vállaló emberek váljanak a fiatalokból.
A cél egyrészt a helyiek mentális és fizikai szegregációjának lebontása, másrészt pedig a programban részt vevő fiatalok társadalmi érzékenységének javítása.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


< Vissza