Language Day

Utolsó módosítás: 2019. november 07.

A Nyelvtanulással a boldogulásért projekt rendezvénye

Ünnepélyes keretek között a Líceum Dísztermében került megrendezésre a Language Day elnevezésű program 2019. május 28-án, ahol a Nyelvtanulással a boldogulásért projektben résztvevő 11 középiskola diákjai, mentortanárai és a projektben részt vevő egyetemi hallgatók és szakmai megvalósítók vettek részt egy jó hangulatú rendezvényen.

Nyelvtanulással a boldogulásért címmel indult útjára egy évvel ezelőtt az a program, mely a nyelvoktatás megreformálását és a használható angoltudás megszerzését tűzte ki célul. A projektben az Eszterházy Károly Egyetem és 11 középiskola vesz részt. Az évforduló megünneplésére szervezték meg a Language Day-t, ahol a diákok angol nyelvű előadásokat tartottak egymásnak.

Középszintű nyelvvizsga és egy emelt szintű érettségi. 2020-tól ez lesz a minimum követelmény azoknak, akik felsőoktatási intézményben alapszakon, vagy osztatlan képzésen szeretnék folytatni a tanulmányaikat. Sok tanár és diák véleménye szerint Magyarországon a nyelvoktatás nincs olyan szinten, hogy külön tanár segítsége nélkül sikeres nyelvvizsgát szerezhessenek a középiskolások. Ezen szeretne változtatni az a program, amit tavaly indított útjára az Eszterházy Károly Egyetem és 11 partnerintézménye: egri, sárospataki, füzesabonyi, hevesi, mezőkövesdi, ózdi, tiszafüredi középiskolák. A használható nyelvtudásra nemcsak a felvételi miatt van szükség; ma már egyre több munkahelyen alapkövetelmény legalább egy idegennyelv kommunikációs szintű ismerete.

A Nyelvtanulással a boldogulásért programban résztvevő iskolák és pedagógusok, valamint az Eszterházy Károly Egyetem angol szakos hallgatóinak - leendő tanároknak - a célja az, hogy új szintre emeljék a nyelvoktatást. A diákok élményeken, projektmunkákon és prezentációk elkészítésén keresztül sajátítják el az angol nyelvet, ezért dráma, kritikai gondolkodás, prezentációs készségeket fejlesztő és kreatív írás foglalkozásokon vesznek részt. Mindezek mellett bevonják az oktatásba a 21. század vívmányait, például az okoseszközöket annak érdekében, hogy a fiatalok számára is élvezetessé tegyék a tanórákat – tudtuk meg Majorosné Kovács Györgyitől, a projekt vezetőjétől.
Magyarországon nagyon sokan hiába tanulnak angolul vagy németül 8-10 évig, az érettségi bizonyítvány megszerzése után mégsem mernek megszólalni idegen nyelven, mert attól tartanak, hogy egy esetlegesen rosszul használt szó, vagy igeidő miatt kinevetik őket. A programban résztvevő pedagógusok célja többek között az is, hogy segítsenek megszabadulni a diákoknak ezektől a rossz beidegződésektől. és a hagyományostól eltérő tanórákra járó közel 2200 középiskolás merje használni a hétköznapokban az angolt. Ennek érdekében rendszeresen részt vesznek továbbképzéseken, tréningeken és workshopokon.
A projekt egyéves évfordulója alkalmából megrendezett Language Day-en résztvevő fiatalok prezentációkkal készültek és interaktív nyelvi játékokon vehettek részt. 

 

A projekt első évét bemutató kisfilm megtekinthető itt 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotó: Fehér Dániel

 


< Vissza