Négy egyetem közös kurzusa

Utolsó módosítás: 2021. május 17.

Online Educational Initiatives: International Cooperation 2021

Huszonöt angol nyelv és kultúra tanára szakos hallgatónk teljesítette sikeresen az Online Educational Initiatives: International Cooperation 2021 elnevezésű nemzetközi kurzust, amely négy felsőoktatási intézmény: a Kibbutzim College of Education, Technology and Arts, Tel Aviv, University of Kassel, Németország, Ono Academic College, Kiryat Ono, Izrael, Eszterházy Károly University, Eger közös kurzusa volt a 2020-2021-es tanév tavaszi félévében.
Egyetemünkről már második éve Dr. K. Nagy Emese és Majorosné Kovács Györgyi tagjai a nemzetközi oktatói teamnek. Mind az oktatók és a hallgatók számára rendkívül értékesnek és hasznosnak bizonyult a közös munka, melynek elsődleges célja új, innovatív oktatási lehetőségek megteremtése, melyek témái szorosan kapcsolódnak a tanításhoz és a különböző kultúrák megismeréséhez. Az online kurzus során a résztvevők a Zoom alkalmazás lehetőségével heti rendszerességgel találkoztak, folyamatos kollaboratív munkát végeztek a Moodle e-learning felületen, mind elméleti és gyakorlati képzésben vettek részt. Emellett a 4 egyetem diákjai kisebb csoportokban önállóan is dolgoztak az általuk választott témákban, mely eredményeként saját interaktív weboldalakat hoztak létre, amelyek a nemzetközi oktatást segítik, kreatív ötleteket és jól használható megoldásokat kínálnak az idegennyelv-oktatásban.

 

Innovatív, multikulturális, interaktív. Ezek a szavak jellemzik leginkább a négy egyetemen zajló közös munkát. A kiváló szakmai és nyelvgyakorlási lehetőség mellett alkalom adódott arra, hogy a résztvevők megismerkedjenek különböző kultúrákkal, barátságokat kössenek külföldi hallgatókkal, illetve a nemzetközi csoportban való együttműködés gyakorlása is fontos szerepet játszott, mely során a hallgatók betekintést nyerhettek a külföldi oktatási rendszerekbe és kultúrákba, ami szintén nélkülözhetetlen a leendő nyelvtanároknak.
Nagyszerű lehetőség, hogy az idei évben a hallgatók munkái bemutatásra kerülnek a 2021. június 27-30 között megrendezésre kerülő IAIE Intercultural Education in an Age of Information and Disinformation elnevezésű nemzetközi online konferencián (The Kibbutzim College of Education & The MOFET Institute, Tel Aviv, Israel) is.
Bízunk benne, hogy a jövőben is lesz lehetőség a 4 egyetem közös nemzetközi kurzusának indítására és erősíteni tudjuk a partner egyetemekkel való együttműködést.

Hallgatói vélemény:
„Ami miatt nekem nagyon megtetszett ez a kurzus az az, hogy alkothatok. Sokan úgy gondolják, hogy a tanárság nem szól többről, mint ezer éve bevált módszerek alkalmazásáról. Pedig korántsem ebből áll. A tanítás számomra alkotásról szól, arról, hogy valamit hogyan képes egy pedagógus úgy megalkotni, hogy az egy fiatal elme számára teljesen befogadható, érdekes, különleges és motiváló legyen. Ehhez viszont újításra, állandó tanulásra, önfejlesztésre van szükség, és az ehhez hasonló projektek tökéletes lehetőséget kínálnak egy fejlődni kívánó tanár számára. Mindamellett, hogy önmagunk is elrugaszkodunk a talajtól és komfortzónán kívül helyezkedünk el, megismerünk más háttérrel, kultúrával, tudással és ezáltal tapasztalatokkal rendelkező kollégákat. Számomra talán nem is a végproduktum a legfontosabb, amit ad ez a kurzus, hanem az egész folyamat, a hétről hétre való készülés, megismerni a csoporttársaimat, a kultúrájukat, sztorikat, amiket magamtól el sem tudnék képzelni. Amikor felvázoltuk a tervünket a tanárunknak, egy kis hatásszünet után annyit mondott nekünk egy mosoly kíséretében, hogy mi bizony tényleg 'a dobozon kívül gondolkozunk, de ez jó!'. Ennél jobb visszaigazolást azt hiszem nem kaphattunk volna, hiszen erre van szüksége a mai tanári társadalomnak: változtatásra, bátorságra, megértésre, próbálkozásra és elszántságra. És hogy nekem mi hasznom van ebből? Minden! A folyamat, a produktum, a kapcsolatok és a fejlődés! Talán az ilyen lehetőségek segítenek közelebb kerülni egy kielégítő válaszhoz a kérdésemre: mert ettől lesz egy tanár más, hogy próbálkozik változást hozni, próbálkozik alkotni." (Nagy Enikő angol nyelv és kultúra tanára szakos hallgató)


< Vissza