Oktatónk vendégprofesszori meghívása

Utolsó módosítás: 2020. február 25.

Dr. Antal Éva Glasgowban és Nancyban

Dr. Antal Éva, az Anglisztika és Amerikanisztika Intézet habilitált főiskolai tanára 2020 januárjában és februárjában négy hetet töltött a franciaországi Lorraine Egyetemen (Université de Lorraine, Nancy-Metz) az angol nyelvű stúdiumokkal foglalkozó interdiszciplináris IDEA kutatóközpontjának meghívott professzoraként (https://idea-udl.org/).
A kint tartózkodás alatt oktatónk mesterszakos hallgatóknak szemináriumot tartott Mary Wollstonecraft Rousseau-olvasatáról, míg a kutatóközpontban a tervezett monográfia kérdéseiről tartott prezentációt. Illetve egy külön beszélgetés a kutatás módszertanát járta körül „Mary Wollstonecraft's Lifework: Feminism, Intertextuality and Interdisciplinarity" címmel. Az egyetem doktorandusz hallgatói is felkérték egy előadás megtartására, ahol a magyar doktori képzésekről, a doktori disszertáció megírásának elméleti hátteréről és gyakorlati kérdésekről esett szó. Emellett oktatónk legfrissebb tapasztalatairól is beszámolt, mivel 2019 őszétől az ELTE Irodalomtudományi Doktori Iskolájában egy interdiszciplináris tematikájú értekezés társ-témavezetője. A szakmai együttműködés keretében Dr. Antal Éva részt vett a francia kollégák által szervezett, 2020. január 31-én tartott William Blake illusztrációit értelmező workshopon a fenséges esztétikájáról, amelyre Strasbourg-ból Hélène Ibatát, a téma neves szakértőjét is meghívták.
Az intenzív szakmai munka mellett szakmai kapcsolatok építésére is lehetőség nyílt. Oktatónk az őt meghívó és hasonló témában kutató Antonella Braidával tanulmánykötet szerkesztését tervezi az 1770–1830 között angol nyelven íróként, költőként vagy fordítóként tevékenykedő nők önképzéséről és azok formáiról.
Oktatónk egyhónapos külföldi oktatása kutatói szabadságát zárta le, melynek keretében az őszi félévben a Glasgow-i Egyetemen is töltött két hónapot. A skót egyetemen a Nőtörténeti Központ munkájába kapcsolódott be egy szeminárium erejéig, miközben nagydoktori monográfiáján dolgozott.
https://www.gla.ac.uk/research/az/centreforgenderhistory/news/researchseminars/

A tanulmányutak az EFOP-3.6.1-16-2016-00001 „Kutatási kapacitások és szolgáltatások komplex fejlesztése az Eszterházy Károly Egyetemen" pályázat támogatásával valósultak meg.

 

 

 


< Vissza