Vendégelőadó

Utolsó módosítás: 2020. december 15.

Vendégprofesszor az Anglisztika és Amerikanisztika Intézetben

2020. december 8-án és 9-én az Anglisztika és Amerikanisztika Intézet vendégelőadójaként Dr. Antonella Braida Laplace, a francia Lorraine Egyetem (Nancy-Metz) professzora, az IDEA kutatóközpont tagja tartott online órákat.
Antonella Braida az oxfordi St. Catherine College-ben doktorált, majd Angliában tanított a Durham Egyetemen, mielőtt Franciaországba költözött. Egyik kutatási területe az olasz reneszánsz költő, Dante európai és angol recepciója. Két kötetet is publikált a témában. Másik fő érdeklődési körét a 19. századi angol írónők jelentik, főként Mary Shelley életművét kutatja: szerkesztésében jelent meg egy kötet 2020-ban az írónő kulturális kapcsolódásairól (Mary Shelley and Europe, Oxford: Legenda, MHRA. http://www.mhra.org.uk/publications/sicl-55).
Professzor Braida egri online óráin Mary Shelley írásainak gótikus és fenséges jegyeiről tartott előadást, melyet szemináriumi diszkusszió követett, ahol a Frankenstein című regényből vett idézeteket elemezte a hallgatókkal együtt. Az előzetesen elküldött szövegrészletekben a gótikus és a fenséges trópusai mellett a regény narratív hangjait, valamint a női és férfi ábrázolások, illetve a Természet szerepét is megvitatta a jelenlévőkkel. A hallgatóság kérdésekkel és észrevételekkel aktívan kapcsolódott a színes és jól követhető eszmefuttatáshoz. A vendégelőadó órái a harmadéves anglisztika BA szakos és a harmadéves osztatlan tanárszakos hallgatók Angol irodalomtörténet 3 előadássorozatához és szemináriumához illeszkedtek. A két Zoom óra házigazdája a szemináriumokat tartó Krakkó Eszter tanársegéd és Dr. Kaló Krisztina főiskolai docens, a főszervező Dr. Antal Éva főiskolai tanár volt, aki a meghívott professzor kutatótársa a francia egyetem interdiszciplináris fókuszú kutatócsoportjában (IDEA).
Terveink szerint Antonella Braida 2021 tavaszán ERASMUS oktatóként látogat el egyetemünkre, ahol további órákat tart a Frankenstein-recepcióról és a „Frankenstein mítoszról" – remélhetőleg már személyesen.

 

 

 

 

 

 


< Vissza